różniczkowalność funkcji
bąbel: różniczkowalność funkcji
Mam pytanie dlaczego funkcja 3√x−1 nie jest różniczkowalna w punkcie x0=1. Mi wychodzi, że
pochodna w tym punkcie jest równa 1 (zarówno lewo jak i prawostronna).
24 sty 16:11
PW: Według formalnego wzoru
| | 1 | | 1 | 1 | |
f'(x) = |
| (x−1)−2/3 = |
|
| , |
| | 3 | | 3 | 3√(x−1)2 | |
dla x = 1 wzór ten nie ma zastosowania, a granica
lim f(x) = +
∞
x→1
24 sty 16:39
bąbel: No tak, ale jak liczę z definicji tę pochodną to mi wychodzi:
| | 3√x+Δx−1−3√x−1 | |
f'(1−) = lim = |
| = po wymnożeniu przez niepełny kwadrat sumy |
| | Δx | |
Δx→1
−
i uporządkowaniu = 1
i tak samo mi wychodzi, przy liczeniu dla f'(1+) = lim
Δx→1
+
A skoro ma być nieróżniczkowalna to powinny wyjść inaczej.
24 sty 16:57
PW: Ale Δx ma dążyć do zera, a nie do jedynki.
24 sty 19:01