Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji: f(x)=u{2+3cosx}{3+6cosx}.
Kuba: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji: f(x)=2+3cosx3+6cosx.
Czy zbiór wartości ustalam poprzez podstawienie granicznych wartosci funkcji cosx?
24 sty 15:54
utem:
D:
3+6cosx≠0
Niech w będzie wartością f(t)⇔
2+3t=w*(3+6t)
2+3t=3w+6w*t
3t−6wt=3w−2
t*(3−6w)=3w−2
| | 1 | | 1 | |
w≠− |
| równanie ma rozwiązanie dla w≠− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 3w−2 | | 3w−2 | |
| ≥−1 i |
| ≤1 |
| 3−6w | | 3+6w | |
po rozwiązaniu:
24 sty 17:31
Kuba: Dzieki wielkie
24 sty 20:05
utem:
24 sty 20:16