matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie - trygonometria - rownanie
Smule:
wykazac, ze sin(x)/(1 + cos(x)) = tg(1/2x)
24 sty 15:52
bimo:
1
cos(
x)≠0
2
x
x
2sin
*cos
2
2
L=
=
x
x
1+cos
2
−sin
2
2
2
x
x
2sin
*cos
2
2
x
sin
2
x
=
=
=tg
=P
x
2cos
2
2
x
cos
2
2
24 sty 16:00
Janek191:
sinx
2 sin 0,5x cos 0,5 x
=
=
1 + cos x
1 + 2 cos
2
0,5 x − 1
sin 0, 5 x
=
= tg 0,5 x
cos 0,5 x
24 sty 16:11
Smule:
dzieki
24 sty 16:40