wyznacz całkę
Marta: ∫sin2x5cosx dx
24 sty 15:37
M:
23 maj 06:03
Mariusz:
∫2sin(x)cos(x)5
cos(x)dx
Tutaj możemy od razu przez części albo możemy najpierw podstawić
t = cos(x)
dt = −sin(x)dx
sin(x)dx = −dt
| | 2 | | 2 | |
∫(−2t)*5tdt = − |
| *t*5t + |
| ∫5tdt |
| | ln(5) | | ln(5) | |
| | 2 | | 2 | |
∫(−2t)*5tdt = − |
| *t*5t + |
| *5t+C |
| | ln(5) | | ln2(5) | |
| | 2 | |
∫(−2t)*5tdt = |
| (1−ln(5)t)*5t+C |
| | ln2(5) | |
| | 2 | |
∫sin(2x)*5cos(x)dx = |
| (1−ln(5)cos(x))*5cos(x)+C |
| | ln2(5) | |
24 maj 16:25