algebra
Hondziarz: Dane są punkty A (1,1,1) , B (1,0,5) , C ( −1,6, −1) , D (2,1,2) . Obliczyć wysokość
równoległościanu rozpiętego na wektorach AB, AC, AD, spuszczoną z wierzchołka D
na płaszczyznę wyznaczoną przez wektory.
| | 24 | | 10 | |
Wychodzi mi |
| √2 a wg odpowiedzi powinno |
| √2 |
| | 7 | | 7 | |
24 sty 15:25
Hondziarz: Robię tak, że liczę wektory AB i AC. Mnożę je wektorowo. Mam z tego prawie kompletną
płaszczyznę a wyraz wolny D z równania płaszczyzny obliczam po podstawieniu współrzędnych pkt
| | |Ax0+By0+Cz0+D| | |
D. Potem liczę ze wzoru d= |
| |
| | √A2+B2+C2 | |
Robię coś źle?
24 sty 15:30
bimo:
Do równania płaszczyzny (ABC) podstaw wsp. punktu A.
24 sty 15:52
Hondziarz: | | 12 | |
No to teraz wyszło |
| √2 więc wciąż za dużo |
| | 7 | |
24 sty 15:58
bimo:
Jaki masz iloczyn wektorowy?
24 sty 16:14
Hondziarz: AB x AC=[−18, −8, −2]
24 sty 16:18
bimo:
Dobrze.
[−18, −8, −2] || [9,4,1]
9*(x−1)+4*(y−1)+z−1=0
π: 9x+4y+z−14=0
D(2,1,2)
| | |9*2+4*1+2−14| | | 10 | | 10*√49*2 | |
d(D,π)= |
| = |
| = |
| = |
| | √92+42+1 | | √98 | | 98 | |
Policzę z objętości.
24 sty 16:32
24 sty 16:41
Hondziarz: Co to znaczy, że policzysz z objętości? Bo nie bardzo rozumiem
24 sty 17:15
utem:
Obliczyłam objętość równoległościanu z iloczynu mieszanego.
V=P
p*H
Wyszło to samo.
24 sty 17:33
tes: | | 1 | |
|V| = |
| *|(AB x AC)*AD| <−− iloczyn mieszany, wzór na równoległościan |
| | 6 | |
AB = [0,−1,4] , AC = [−2,5,−2], AD[1,0,1]
Wektory do wyznacznika i np. metodą sarussa.
_____
Pp = 7
√2
24 sty 17:38
Hondziarz: Ok. Dzięki

W odpowiedziach jest tak jak pisałem, więc najwidoczniej jest błąd.
24 sty 17:47
tes: Prawdopodobnie rypnęli się tak jak pisał bimoo.
24 sty 17:50