matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
poranamatematyke:
Rozwiąż równanie sinxcos3x + tgxcos
2
x=0
24 sty 15:13
PW:
sinx
sinxcos3x =
cos
2
x
cosx
Z założenia cosx ≠ 0 (bo dla takich x nie istnieje tgx), można więc po prawej stronie uprościć: sinxcos3x = sinxcosx sinx(cos3x − cosx) = 0 sinx = 0 lub cos3x = cosx, a to już są równania elementarne.
24 sty 15:30