Liczba log_2 3 * log_9 8 jest równa:
Michał: Liczba log2 3 * log9 8 jest równa:
A. 1,5
B. 2/3
C. 5
D.6
24 sty 15:10
Michał: Próbowałem coś z zamianą podstaw logarytmów ale nie wychodzi
24 sty 15:12
poranamatematyke: Zamień 9 na potęge liczby 3 i 8 na potęge liczby 2, może to pomoże
24 sty 15:16
Michał: O tym samym pomyślałem tylko że co dalej

Mógłbym zamienić log
2 3 na 1/log
3 2 i wtedy by
było 1/log
3 2 * log
322
3 , wtedy bym miał podobne te logarytmy tylko nie wiem co zrobić
dalej ..
24 sty 15:20
Michał: Pomoże ktoś?
24 sty 15:32
Jack: | | 3 | | 1 | | 3 | |
log2 3 * log9 8 = log2 3 * ( |
| log3 2) = |
| * |
| log3 2 = |
| | 2 | | log3 2 | | 2 | |
| | 3 log32 | | 3 | |
= |
| = |
| = 1,5 |
| | 2 log3 2 | | 2 | |
24 sty 15:36
Michał: | | y | |
Czyli przykładowo log3x 2y = |
| log3 2 ? |
| | x | |
24 sty 15:44
Michał: Dobrze mówię? ^
24 sty 15:59
bimo:
| | log2(8) | |
log9(8)= |
| = |
| | log2(9) | |
24 sty 16:04
Jack: dokladnie tak zreszta latwo to wykazac
| | log3 23 | | 3log3 2 | | 3 | |
log32 23 = |
| = |
| = |
| log3 2 |
| | log3 32 | | 2 | | 2 | |
24 sty 16:04
Michał: Okej już rozumiem wielkie dzięki wam
24 sty 16:11