Wykorzystując monotoniczność oblicz ekstrema
Ewelina: f(x) = −x3 +3x +2 x[0,2]
Błagam o pomoc i napisanie wskazówek jak robić takie zadania
Wiem, że są jakieś tabelki do tego, ale w ogóle tego nie rozumiem
24 sty 14:18
Jerzy:
żadne tabelki , tylko liczymy pochodną
24 sty 14:19
Ewelina: w takim razie @Jerzy
f' (x)= −3x2 +3
co dalej?
24 sty 14:21
Jerzy:
kiedy pochodna się zeruje ?
24 sty 14:22
Ewelina: F(0) dla x=−1 lub x=1 przy czym to pierwsze nie należy do dziedziny
24 sty 14:30
Jerzy:

teraz ustal jak pochodna zmienia znak
24 sty 14:35
Ewelina: Nie bardzo rozumiem pytania
Skoro interesuje nas dziedzina to rozumiem, że muszę narysować wykres pochodnej funkcji (czyli
− 3x2 +3) i wywnioskować, że wartość max wynosi 3 dla x=0 i wartość min= 0 dla x=1?
24 sty 14:40
Jerzy:
punkt x = −1 nas nie interesuje ( poza dziedziną)
jak pochodna zmienia znak w punkcie: x = 1 ( należy do dziedziny) ?
24 sty 14:42
Ewelina: Nie mam pojęcia o co chodzi
24 sty 14:45
Jerzy:
zmienia znak z dodatniego na ujemny , a więc tu jest maksimum
24 sty 14:45
Ewelina: więc maximum w tej funkcji =0 dla x=1?
24 sty 14:50
Jerzy:
tak
24 sty 14:51
Ewelina: a minimum?
24 sty 14:53
Jerzy:
albo f(0) , albo f(2) ... policz
24 sty 14:59
Jerzy:

tutaj masz wykres f(x)
24 sty 15:01
Jerzy:
oczywiście interesuje nas tylko przedział: [0,2]
24 sty 15:02
Ewelina: min = 4 dla x=1
czyli tak czy inaczej, żeby zobaczyć czy mam dobrze, trzeba narysować ten wykres f?
24 sty 15:03
Jerzy:
Max 4
Min 0
24 sty 15:29
Ewelina: okej, dziękuję bardzo
24 sty 16:11