Wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Łukasz: f(x,y)=e−x*(x−y2) . Mógłby ktoś zacząć ten przykład ? Wiem , że trzeba policzyć pochodne
cząstkowe. Ale tu mam problem F'(x), y− stała i mam zastosować wzór mnożenia z pochodnych ?
24 sty 14:07
Jerzy:
wzór na pochodną iloczynu
24 sty 14:10
Jerzy:
funkcję zapisz tak: f(x) = e−x*x − e−x*y2 .. będzie łatwiej liczyć
24 sty 14:11
Jerzy:
fx = −e−x*x + e−x + e−x*y2
fy = −e−x*2y
24 sty 14:15
Łukasz: fx wyszło mi tak samo jak panu. Gorzej z tym fy.
24 sty 14:22
Jerzy:
jak liczysz po y , to (e−x*x)' = 0 , a ( − e−xy2)' = −e−x (stala)*2y
24 sty 14:25
Łukasz: no właśnie tej części z (e−x*x)'=0 nie mogę pojąć. Ja tu stosowałem wzór na pochodną iloczynu i
tak to wyszlo (e−x)'*x+e−x*(x)'=−e−x + 0. Chyba , że nie można stosować tych wzorów do
pochodnych cząstkowych. Albo źle myślę i robię
24 sty 14:41
Łukasz: ?
24 sty 14:55
Jerzy:
jak liczysz pochodną po y , to: −e−x*x traktujesz jako stałą i jej pochodna = 0
24 sty 14:58