..
uczeń w potrzebie : Dany jest kwadrat ABCD. Kolejne wierzchołki tego kwadratu mają współrzędne
A=(−1,2),B=(4,−3).Wyznacz współrzędne punktu C
24 sty 14:03
Xy: Z rysunku ci wyjdzie
24 sty 14:06
Jerzy:
np. tak:ń
1) współczynnik kierunkowy prostej AB
2) prostopadła do AB przez punkt C
3) układ równań: prosta BC i okrąg o ośrodku B i promieniu: r = IABI
24 sty 14:07
Jerzy:
takich zadań nie rozwiązuje się rysunkiem
24 sty 14:08
===:
w 2) prostopadła do AB przez punkt
B
24 sty 14:12
Jerzy:
jasne, przez punk B ( literówka)
24 sty 14:16
bimo:

A=(−1,2),B=(4,−3)
AB
→=[5,−5]
BC
→⊥AB
BC
→=[−5,−5] lub BC
→=[5,5]
B=(4,−3)→T
[−5,−5]⇒C=(4−5,−3−5)=(−1,−8)
B=(4,−3)→T
[5,5]⇒C'=(4+5,−3+5)=(9,2)
Punkt C(−1,−8) zaznacz w zeszycie.
24 sty 15:15