matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Ola:
Wykaż, że ciąg arytmetyczny (an) o różnicy r jest rubieżny do + nieskończoności, jeśli r>0
24 sty 13:43
Ola:
*rozbieżny
24 sty 13:43
Janek191:
r > 0 a
n
= a
1
+ ( n −1)*r = a
1
+ n*r − r = (a
1
− r) + n*r → +
∞
, gdy n → +
∞
24 sty 14:01