Oblicz granicę ciagu
Oliwia: Podejmie się ktoś rozwiązania tego krok po kroku? Bardzo, bardzo proszę
| 3 | | 6 | | 9 | | 3 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| π*n2 | | π*n2 | | π*n2 | | π*n | |
24 sty 13:34
Kacper:
W liczniku suma ciągu arytmetycznego.
24 sty 13:36
Janek191:
Ostatni składnik sumy mi się nie podoba
24 sty 13:40
===:
| | 3n | |
Skoro nie podoba Ci się Janie ostatni wyraz to zapisz go jako: |
| |
| | πn2 | |
24 sty 15:28
Jack: Licznik :
| | 3 + 3n | | n(3+3n) | |
Sn = |
| * n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc ułamek
| n(3+3n) | | 3n + 3 | |
| = |
| |
| 2(π * n2) | | 2π n | |
co mamy z tym zrobic? w poleceniu?
24 sty 15:32
===:
| | 3 | | 3 | | (1+n)n | | 3(1+n) | |
Wtedy dostaniesz: |
| (1+2+3+...+n)= |
| * |
| = |
| |
| | πn2 | | πn2 | | 2 | | 2πn | |
24 sty 15:33
===:
| | 3 | |
ale pytają o granicę ciągu ... a jego wzór to oczywiście an= |
| |
| | πn | |
Granica to już oczywista oczywistość
24 sty 15:36
===:
teraz to ja zwątpiłem ... jaki jest wzór tego ciągu an=...?
Znów kłania się przepisanie treści zadania.
24 sty 15:40
Oliwia: Polecenie brzmi po prostu oblicz granicę ciagu, dziękuję bardzo za pomoc
24 sty 16:24