Obliczyć całkę
Łukasz: | | 3x+2 | |
∫ |
| dx do rozłożenia na czynniki użyłem hornera i wyszło (x2+2x+2)(x−1). |
| | x3+x2−2 | |
Później użyłem sposobu na przyrównywanie lewej strony do prawej.
| | 3x+2 | | A | | Bx+c | |
∫ |
| = |
| + |
| |
| | x3+x2−2 | | x−1 | | x2+2x+2 | |
Pomnożyłem przez wspólny mianownik i wyszlo :
3x+2=A(x
2+2x+2) + (Bx+C)(x−1)
Po wymnożeniu liter przez nawiasy i wyciągnięciu przez nawias x−ów:
3x+2 = x
2(A+B)+x(2A−B+C)+2A−C
Przyrównałem teraz x−sy przy potęgach i otrzymalem taki uklad równan
{0=A+B
{3=2A−B+C
{2=2A−C
no i nie wiem czy mi to ogólnie dobrze wyszło. A układ rozwiązałem tak ,że A=1/5 , B=−1/5 , a
C=−8/5
Chciałbym ,żeby ktoś sprawdził mi to czy nie zrobiłem błędu ,abym mógł iść dalej