Proszę o sprawdzenie-Zadanie dowodowe
Dąbal: Liczby a, b, k są całkowite i k jest różna od zera. Wykaż, że jeśli liczby a+b oraz a·b są
podzielne
przez k, to liczba a3 −b3 też jest podzielna przez k.
(a−b)(a2+ab+b2)=(a−b)(a2+k(a·b)+b2)=(a−b)(a2+b2+k(a·b))=(a−b)(k(a2+b2)+k(a·b))=
=(a−b)k((a2+b2)+(a·b))
(a2+b2) podzielne przez k ponieważ a+b jest, wiec w takim przypadku suma kwadratów
zawsze będzie.
No i tutaj już wiadomo k wyciągnięte przed nawias to oznacza że liczba jest podzielna.
W odpowiedziach jest nieco inaczej, ale wydaje mi się że mój sposób też jest dobry Jeżeli ktoś
mógłbym sprawdzić czy jest tutaj wszystko okej to byłbym bardzo wdzięczny.
24 sty 13:11
===:
niestety to tylko brednie
24 sty 13:17
===:
to bardzo ciekawe ...
"(a2+b2) podzielne przez k ponieważ a+b jest, wiec w takim przypadku
suma kwadratów zawsze będzie"
Wzory skróconego mnożenie kłaniają się w pas
24 sty 13:25
Kacper:
2+3 jest podzielne przez 5
22+32=13 i twierdzisz, że liczba ta dzieli się przez 5?
24 sty 13:27
Dąbal: No właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem. Dzięki za odnalezienie problemu.
Peace
24 sty 13:38
===:
a był bliziutko

Z faktu, że a+b jest podzielne przez k wynika, że a+b=n
1*k
Z faktu, że ab jest podzielne przez k wynika, że ab=n
2*k
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)=(a−b)[(a+b)
2−ab]=(a−b)(n
12k
2−n
2k)=k(a−b)(n
22k−1)
24 sty 13:39