matematykaszkolna.pl
Proszę o sprawdzenie-Zadanie dowodowe Dąbal: Liczby a, b, k są całkowite i k jest różna od zera. Wykaż, że jeśli liczby a+b oraz a·b są podzielne przez k, to liczba a3 −b3 też jest podzielna przez k. (a−b)(a2+ab+b2)=(a−b)(a2+k(a·b)+b2)=(a−b)(a2+b2+k(a·b))=(a−b)(k(a2+b2)+k(a·b))= =(a−b)k((a2+b2)+(a·b)) (a2+b2) podzielne przez k ponieważ a+b jest, wiec w takim przypadku suma kwadratów zawsze będzie. No i tutaj już wiadomo k wyciągnięte przed nawias to oznacza że liczba jest podzielna. W odpowiedziach jest nieco inaczej, ale wydaje mi się że mój sposób też jest dobry Jeżeli ktoś mógłbym sprawdzić czy jest tutaj wszystko okej to byłbym bardzo wdzięczny.
24 sty 13:11
===: niestety to tylko brednie
24 sty 13:17
===: to bardzo ciekawe ... "(a2+b2) podzielne przez k ponieważ a+b jest, wiec w takim przypadku suma kwadratów zawsze będzie" Wzory skróconego mnożenie kłaniają się w pas
24 sty 13:25
Kacper: 2+3 jest podzielne przez 5 22+32=13 i twierdzisz, że liczba ta dzieli się przez 5?
24 sty 13:27
Dąbal: No właśnie wiedziałem że o czymś zapomniałem. Dzięki za odnalezienie problemu. Peace
24 sty 13:38
===: a był bliziutko emotka Z faktu, że a+b jest podzielne przez k wynika, że a+b=n1*k Z faktu, że ab jest podzielne przez k wynika, że ab=n2*k a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)=(a−b)[(a+b)2−ab]=(a−b)(n12k2−n2k)=k(a−b)(n22k−1)
24 sty 13:39