Asymptota.
motzny: √2x2+8x
Jak ja mam do tego policzyć asymptoty ukośne?
Przyjąłem, że dziedzina x≠0 no i pionowe wychodzą +∞ i −∞
24 sty 12:52
Jerzy:
a dlaczego taka dziedzina ?
24 sty 12:54
Jack: czemu dziedzina x ≠ 0 ?
funckja jest pierwiastkiem (jesli jestes w liceum/gimnazjum) to pierwiastki istnieja tylko z
liczb nieujemnych...czyli dziedzina :
2x
2+8x ≥ 0
asymptota ukosna:
y =
a x +
b
x−>
∞
b = lim (f(x) −
a * x)
x−>
∞
24 sty 12:56
motzny: to dlaczego w odpowiedziach mam y=−√2x −2√2 lewostronna y= √2x +2√2 prawostronna
24 sty 13:04
Jack: y = to asymptota pozioma / ukosna
24 sty 13:11
motzny: i jak ja to mam policzyć, skoro z wzorów na a i b wychodzi mi kolejno 2 i b wgl nie wychodzi ..
24 sty 13:14
Janek191:
24 sty 13:14
24 sty 13:17
Janek191:
| | 2 x2 + 8 x − 2 x2 | |
( f(x) − √2 x) = √2x2 + 8x −√2x) = |
| = |
| | √2 x2+ 8 x + √2x | |
| | 8 x | | 8 | |
= |
| = |
| |
| | √2 x2 + 8 x + √2x | | √2 + 8x + √2 | |
więc
| | 8 | |
lim ( f(x) − √2x) = |
| = 2√2 |
| | 2√2 | |
x→
∞
y =
√2 x + 2
√2 − asymptota ukośna prawostronna
24 sty 13:22
motzny: a lewostronną liczymy tak samo w tym wypadku, tylko dla −∞ tak?
24 sty 13:43
Janek191:
Tak
24 sty 13:47
motzny: dziękuję
24 sty 14:56