matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczanie pochodnej z definicji w punkcie
Panda:
Na podstawie definicji obliczyć pochodną w punkce x
0
(0; +oo) f(x) =
4
√
x
24 sty 12:26
Eliza:
proszę o wskazówki
24 sty 14:47
Studentka:
f(x) =
4
√
x
f(x+h) =
4
√
x+h
f(x+h)−f(x)
f`x =
h
4
√
x+h
−
4
√
x
f`x =
h
24 sty 15:11