Zbadaj funkcję i narysuj wykres
Luku: Mógłby ktoś rozwiązać zadanie z mojego kolokwium? Zbadaj funkcję i narysuj wykres:
f(x) = x2*ex
24 sty 12:17
Jerzy:
a co Ty zrobiłe/aś ?
24 sty 12:20
Luku: No dziedzina wiadomo (−∞,∞) i liczyłem granice na krańcach. w −∞ wyszla mi 0 ,a w +∞ wyszla mi
+∞. No i przechodząc do asymptot ukośnych , bo poziomych nie ma , natknąłem się na problemy.
No , bo schemat rozwiązywania jest dosyć jasny , trzeba sprawdzic w −/+∞ f(x)/x = a i f(x) −
ax = b. A w obu tych przypadkach dla + i − wychodzą inne wartości. I nie wiem czy napisać , że
nie ma asymptot
24 sty 12:35
Luku: Jak liczę a to wychodzą dwa różne wyniki no i rzecz jasna b też , bo trzeba rozpatrzeć po dwa
przypadki dla −/+∞
24 sty 12:36
Jerzy:
Dziedzinę i granice masz dobrze,
teraz monotoniczność i ekstrema lokalne
24 sty 12:41
Luku: no to liczę , że f'(x) = 2x*ex + x2*ex = 0
ex(x2+2x)=0 /: ex , bo ex >0
x(x+2)=0
no to bedzie parabola z miejscami zerowymi −2 i 0 . I teraz mam policzyć ekstrema w tych dwóch
punktach czy tylko w zerze , bo tam przechodzi z malejącej w rosnącą ?
24 sty 12:49
Jerzy:
w obydwu punktach ma ekstrema lokalne, jakie ?
24 sty 12:49
Luku: A a monotoniczność no to f'(x) > 0 dla x ∊ (−∞,−2) u (0 , ∞) a f'(x)<0 dla x∊(−2,0)
24 sty 12:51
Luku: f(−2) = 4*e−2 i f(0) = 0
24 sty 12:52
Jerzy:
pytam o ekstrema lokalne
24 sty 12:53
Luku: To trzeba sprawdzić czy pochodna > i < od zera zmienia znak ?
24 sty 12:58
Jerzy:
jak pochodna zmienia znak w x = 0 i x = −2
24 sty 12:59
Luku: Nie wiem czy dobrze myślę , ale według tego to z jednego i drugiego podstawienia wychodzi 0
24 sty 13:01
Jerzy:

tutaj masz wykres y = x
2 + 2x ( od tego zależy znak pochodnej) , jak się zmienia ?
24 sty 13:03
Luku: no w (−∞,−2) jest PLUS , w (−2,0) jest MINUS i od (0,+∞) jest PLUS o to chodzi ?
24 sty 13:07
Jerzy:
tak , czyli w punkcie: x = −2 jest maksimum,a w : x = 0 minimum
asymptota pozioma: y = 0
już masz wszystko, możesz rysować wykres
24 sty 13:09
Luku: A po czym pan wywnioskował , że istnieje asymptota pozioma ? Tego nie mogę zrozumieć
24 sty 13:12
Jerzy:
limx→−∞ = 0
24 sty 13:13
Luku: Ahaaaa. Bardzo bardzo dziękuję za pomoc i cierpliwość . Pozdrawiam
24 sty 13:17
Jerzy:
Powodzenia
24 sty 13:19