Prosze o pomoc w równaniach trygonometrycznych
Monika: 1) 4cos4x = 3 − cos2x
2) tgx − ctgx = 1/√3
plus nierówność:
3) tg22x + tg2x < 0
Pomoże ktoś?
24 sty 12:03
ICSP: 1. Podstawienie t = cos2x
2. Podstawienie t = tgx
3. tg(2x) przed nawias.
24 sty 12:05
Jerzy:
w trzecim możesz od razu podstawić: tg2x = t
24 sty 12:07
Monika: W pierwszym:
x=π/6 + 2kπ oraz 5/6π + 2kπ
x= −π/6 + 2kπ oraz 7/6π + 2kπ
x=kπ
Dobrze?
24 sty 12:15
Monika: W drugim, jeżeli mam po podstawieniu t − 1/t =
√3/3 to moge pomnożyć przez t, żeby mieć
równanie kwadratowe? Przecież t nie jest większe od 0 w całej dziedzinie
24 sty 12:20
Monika: W trzecim:
x<π/2 + (kπ)/2
x< −π/8 + kπ/2
Prosze o sprawdzenie
24 sty 12:23
Jerzy:
1)
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
2) możesz pomnożyć , bo t ≠ 0
24 sty 12:25
Monika: @Jerzy dlaczego w pierwszym pozostałe wyrażenia odpadają?
24 sty 12:32
Jerzy:
| | √3 | |
rzeczywiście , przeoczyłem: cosx = − |
| , ale skąd: x = kπ ? |
| | 2 | |
24 sty 12:48
Monika: Ponieważ drugi x z delty wyniósł 1 i cos2x=1, wiec cosx = 1 lub −1, czyli spoglądając na
wykres, sytuacja powtarza się co kπ?
24 sty 13:44
Jerzy:
drugi : t = − 1 , a skoro: t = cos2x , to cos2x = − 1 nie ma rozwiązań
24 sty 13:46
Monika: przecież t=1, a nie −1
24 sty 14:22
Jerzy:
jeśli dobrze pamiętam, było: 4t
2 + t − 3 = 0
| | −1 + 7 | | 3 | | −1 −7 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = − 1 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
24 sty 14:28
Monika: Mój błąd w najprostszym rachowaniu, ma Pan rację. Dziękuję serdecznie, przesyłam buziaki
24 sty 14:37
Jerzy:
Powodzenia
24 sty 14:39