zadanko
Naimad: mam takie zadanie
Wiedząć że a>b>c>d ustawić w porządku rosnący liczby
x= (a+b)(c+d)
y= (a+c)(b+d)
z= (a+d)(b+c)
w rozwiązaniu mam :
y−x = (a−d)(b−c) > 0
z−y = (a−b)(c−d) > 0
nie rozumiem dlaczego to jest większe od zera
24 sty 11:42
ICSP: nie musi być większe od 0.
24 sty 11:44
Naimad: też mi się tak wydaje, ale w w rozwiązaniu zadania w zbiorze tak jest zapisane i chciałem się
upewnić czy to jest błąd poprostu czy ja czegoś nie rozumiem
24 sty 11:49
24 sty 12:27
Naimad:
24 sty 14:14
Kacper:
Zobacz, że źle przepisałeś/aś treść zadania.
24 sty 14:16
Naimad: rzeczywiście, ale czy to coś zmienia?
24 sty 15:56
bimo:
Tak, zmienia .
a>b⇔a−b>0
a<b⇔a−b<0
24 sty 16:48