ekstrema wielu zmiennych
Saizou :
poproszę o sprawdzenie
Zbadać ekstremum funkcji f(x,y)=3x
2+2y
3
1)liczę sobie pochodne cząstkowe
2)rozwiązuje układ 6x=0 i 6y
2=0 stąd punkt stacjonarny to (x,y)=(0,0)
3)liczę pochodne drugiego rzędu
| d2f | | d2f | | d2f | |
| =6 |
| =12y |
| =0 |
| dx2 | | dy2 | | dxdy | |
(pochodne mieszane są takie same na mocy tw. Schwarza)
4) piszę formę kwadratową w punkcie (0,0)
D
2f(0,0)(h,k)=6h
2 jest ona półokreślona, jednak funkcja f nie ma ekstremum, bowiem
f(0,y)=2y
3 nie ma stałego znaku w otoczeniu punktu 0
24 sty 11:41
bezendu:
Ja 4 punkt robię tak:
Tworzę wyznacznik
W=|6 0 |
|0 12y|
Wstawiam po x i y (w tym wypadku tylko y) wps punktu P
W(P)=|6 0 |
| 0 0 |
W(P)=0 Więc nie możemy powiedzieć, że dana funkcja nie posiada ekstremum, jeśli by ich nie
posiadała to wyznacznik W(P)<0. Natomiast jeśli W(P)=0 nie możemy roztrzygnąć, czy w punkcie
funkcja osiąga ekstremum
24 sty 11:54
24 sty 12:46
Saizou :
Weźmy funkcje f(x,y)=x
2+y
4
punkt stacjonarny (0,0)
| d2f | | d2f | | df2 | |
| =2 |
| =12y2 |
| =0 |
| dx2 | | dy2 | | dxdy | |
|2 0|
W(0,0)=| |=0 , wiec w myśl tego nie można określić czy istnieje ekstremum
|0 0|
ale f(x,y)>f(0,) dla każdego (x,y)≠(0,0) zatem w tym punkcie jest minimum
24 sty 16:07
PW: f(x, y) > f(0,0) = 0 dla każdego (x,y), zatem punkt (0,0) jest punktem, w którym f osiąga
minimum, i to minimum nie tylko lokalne, i nie trzeba do tego żadnych zaawansowanych metod
24 sty 16:44
Saizou :
PW chciałem tylko pokazać, że metoda z wyznacznikami nie jest zawsze efektowna
24 sty 16:51