Z góry dzięki, jak coś nie jasne to pisać poprawie.
Tomek: 1. lim ln(cos2x) / ln(cos3x) przy granicy x→0; metodą de l'Hospitala
2. f(x) = (ln2x * tg3x)2 ; pochodne
3. f(x) = sin6(3x) + 3*ln2(5x) + 3/(3x)1/2 + 2x−3 + 4e−5x + 3/2x ; tez pochodne
4. f(x) = ( sin2x + cos3x ) / (ln(2x+1))2 ; pochodną
5. ∫(e−4x − 1/cos2(2x) + 2x + 1/(2x) + 3*x3 − 2/(x5) +sin3x)dx ; dowolna metoda
6. ∫sin5(x) * cos3(x)dx; całka przez podstawienie, dolna gniaca −π/2; gorna π/6
7. ∫|1−2x|dx; dolna granica −1; gorna 1
8. ∫x*e−2x dx ; przez części
9. ∫( sinx / e−cosx )dx przez podstawienie
24 sty 11:22
Jerzy:
4) rozbijasz na 7 całek
6) podstawienie: t = sinx , dt = cosxdx
... = ∫t5(1 − t2)dt =
24 sty 11:48
Jerzy:
9) = ∫sinx*ecosxdx , t = ecosx dt = ecosx*(−sinx)dx
... = − ∫tdt
24 sty 11:53
Jerzy:
8)
u = x v' = e
−2x
| | 1 | | 1 | |
= − |
| e−2x*x + |
| ∫e−2xdx = ... |
| | 2 | | 2 | |
24 sty 11:56
Jerzy:
2)
| | 2 | | 3 | |
f'(x) = 2(ln2x*tg3x)( |
| *tg3x + ln2x* |
| ) |
| | x | | cos2(3x) | |
24 sty 12:03
Tomek: 3)
Wiem, że trzeba rozbić na 7 całek, ale jak wyciągnąć np. sin6(3x) czy 3ln2(5x)
24 sty 15:25