Granica funkcji
777: Witam! Potrzebuje pomocy przy znalezieniu granicy takiej funkcji:
| | (x−3)(−1)[x] | |
lim |
| , gdzie x−>3 |
| | x2−9 | |
Po co w ogóle x w potędze jest objęty nawiasem kwadratowym?
Sam rozwiązałem do tego momentu:
| | (x−3)(−1)[x] | | (−1)[x] | |
lim |
| =lim |
| |
| | (x−3)(x+3) | | x+3 | |
Według autorów rozwiązaniem jest "− nieskończoność".
Proszę o pomoc.
Kacper:
Wszystko zalezy co oznacza [x] − wg mnie to podłoga.
Granica dla x=3 z funkcji f(x) =[x] nie istnieje. Należy badać granice jednostronne.
Wtedy twoja granica też nie istnieje, zatem może autorom chodzi o coś innego