calka
ja: Qulka pomóż
Jak zacząć całkę z e do potęgi 3√x
23 sty 23:57
Qulka:
t=
3√x
| | e3√x 3√x2 | |
∫e3√xdx = ∫ |
| dx = ∫et t2 dt |
| | 3√x2 | |
24 sty 00:00
piotr: podstawienie
u=3√x
24 sty 00:00
Qulka: i teraz przez części dwa razy
24 sty 00:02
piotr: i dalej przez części:
a wynik taki:
3 e3√x (x2/3−2 3√x+2) + C
24 sty 00:03
Benny: @Qulka zgubiłaś gdzieś trójkę.
24 sty 00:03
piotr: po podstawieniu powinno być tak:
3 ∫et t2 dt
24 sty 00:06
Qulka: no tak..dopisz z przodu przed całką

.. bardziej chodziło mi o to dopisywanie potęg bo nie
umiałam tego opowiedzieć
24 sty 00:06
ja: dzieki!
24 sty 00:28