matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skracanie ułamków
Oskar :
√
2−
√
2
Mogę podnieść górę i dół do potęgi drugiej
otrzymam wtedy
√
√
2
−1
2−
√
2
Jeśli nie mogę to dlaczego
√
2
−1
23 sty 23:26
Mila:
Nie możesz, bo zmienisz wartość ułamka. Można zrobić tak:
√
2−
√
2
√
√
2
+1
*
=
√
√
2
−1
√
√
2
+1
√
(2−
√
2
)*(
√
2
+1)
√
2
√
2
+2−2−
√
2
=
=
=
√
√
2
=
4
√
2
√
(2−1)
1
23 sty 23:35