f. kwadratowa
asdfgh: Podaż f na skupie suszonych borowików określa wzór f(x)=−(1/400)x2+49, zaś popyt wzór
g(x)=−(1/200)x2−(0,1)x+84, gdzie x oznacza cenę w złotych skupu jednego kilograma suszonych
borowików.Oblicz cenę x , przy której popyt przewyższy podaż i cena za 1 kg suszonych
borowików będzie większa niż 50zł
czyli
x>50
g(x)>f(x)
−(1/200)x2−(0,1)x+84>−(1/400)x2+49
−(1/400)x2−(0,1)x+35>0
x1=−140
x2=100
x należy do (−niesk,−140)u(100,niesk+)
x należy do (100, niesk+)
To zadanie jest poprawnie rozwiązane? z góry dziękuje za pomoc
23 sty 23:23
asdfgh: edit.
x należy do (−140,100)
x należy do (50,100)
24 sty 00:10
Qulka: po poprawkach OK
24 sty 00:17