Łatwe
niematematyczny^^: Dla jakich wartości m równanie x(3x−6)(x3+27)(x+m)=0 z niewiadomą x ma trzy różne rozwiązania?
23 sty 22:59
Jack: masz rozwiazania
x= 0
3x − 6= 0 −>>>x = 2
(x3+27) = 0 −>>> (x+3)(x2−3x+9) −?>>>x = −3
wiec trzy rozne rozwiazania masz juz na poczatku :
x = 0, x = 2, x= −3
wiec x+m musi Ci dac rozwiazanie 0,2, lub − 3
czyli
m = − 2 −>>wtedy "2" jest podwojnym pierwiastkiem
m = − 3 −>> wtedy "3" jest podwojnym pierwiastkiem
m = 0 −>> wtedy "0" jest podwojnym pierwiastkiem
23 sty 23:08
Jack: oj, chochlik sie wkradl : D
m = 3 * −−> wtedy " − 3" jest podwojnym pieriwastkiem
23 sty 23:09
niematematyczny^^: Dzięki
23 sty 23:13