Funkcja kwadratowa - zadanka z zbioru CKE do matury
Marta:
1
1. Wyznacz wartość największą funkcji f(x)= x2 + 4x − 1
w przedziale <1,3>
2.Parabola, która jest wykresem funkcji kwadratowej f(x)= ax2 + bx +c, przechodzi przez punkt
(−2,10) oraz f(−1)=f(3)=0. Oblicz odległość wierzchołka paraboli od początku układu
współrzędnych.
3. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= ax2 + 4x + 1. Wierzchołek paraboli, która jest wykresem
tej funkcji, leży na prostej o równaniu y=−5. Oblicz współrzędne tego wierzchołka.
4. Zbiorem wartości funkcji kwadratowej
f(x) = −1/3x− x2 − 2x + c jest przedział (−∞,7>.
Zatem współczynnik c jest równy: A.−3 , B.4, C.7, D.10.
5.Największa wartość funkcji kwadratowej f(x)=a(x−2)2 − 4, gdzie a ≠0, w przedziale domkniętym
<−4,−2> jest równa 12. Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f w przedziale <−4,−2>.
6.Funkcja kwadratowa f, której miejscami zerowymi są liczby −2 i 4, dla argumentu 1 przyjmuje
wartość 3. Uzasadnij, że wykres funkcji f ma dwa punkty wspólne z prostą y=2
23 sty 22:36
Jack: oczekujesz rozwiazan?
23 sty 22:38
Marta: Ops. Zapomniałam dopisać

Nie nie oczekuję rozwiązań , bo jaki to miało by sens

Oczekuję wskazówek. Poczynając jednak
od zadania 2.
Z 1 i 4 się uporałam.
23 sty 22:47
Jack: 2.
podstaw punkt, skoro wiesz ze przez niego przechodzi
oraz f(−1) = 0
oraz f(3) = 0
masz 3 uklady rownan z 3 niewiadomymi...
| | b | |
nastepnie odleglosc ze wzoru na dlugosc odcinka znajac wspolrzedne... p = − |
| , O(0,0) |
| | 2a | |
23 sty 22:53
Janek191:

z.3
f(x) = a x
2 + 4 x + 1
W leży na prostej y = − 5, więc q = − 5
ale f(p) = q
| | 4 | | − 2 | |
f(p) = a* |
| + 4* |
| + 1 = − 5 |
| | a2 | | a | |
4 − 8 = − 6 a
− 4 = − 6 a
========
| | 2 | | 3 | |
p = − 2 : |
| = − 2* |
| = − 3 |
| | 3 | | 2 | |
W = ( − 3, − 5)
==========
24 sty 10:23