Wzór Maclaurina
Gwiazdka: | | x | |
Oszacuj dokładność wzoru przybliżonego 3√1+x≈1+ |
| dla |x|<0.1 |
| | 3 | |
Ślicznie proszę o pokazanie jak się rozwiązuje tego typu zadanie ze wzoru Maclaurina, ale
jeżeli nie masz czasu to proszę podaj mi chociaż poprawny wynik.
23 sty 22:16
PW:
f(0) =
3√1+0 =
3√1 = 1
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = (1+x)1/3)' = |
| (1+x)−2/3, a więc f'(0) = |
| |
| | 3 | | 3 | |
Na tym rozwijanie skończyli, a więc
| | x | | x2 | |
(1) f(x) = f(0) + f'(0) |
| + f''(c) |
| , |
| | 1! | | 2! | |
gdzie c jest pewną liczbą z przedziału (0, x) (ostatni składnik to reszta w postaci Lagrange'a,
ograniczymy się do x > 0, co jak zobaczymy nie zmieni sensu obliczeń).
Równość (1) oznacza to co w treści zadania:
| | x | | x2 | |
f(x) = 1 + |
| + f''(c) |
| . |
| | 3 | | 2! | |
Oszacowanie dokładności przybliżenia za pomocą dwóch początkowych składników polega na
oszacowaniu trzeciego, czyli reszty.
| | 1 | | −2 | | 2 | | 2 | |
Ponieważ f''(x) = |
| · |
| (1+x)−5/3 = − |
| (1+x)−5/9 = − |
| , |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 99√(1+x)5 | |
widać że
| | x2 | | 2 | x2 | | x2 | |
f''(c) |
| = − |
|
| = − |
| , |
| | 2! | | 99√(1+c)5 | 2! | | 99√(1+c)5 | |
zatem
| | x2 | | x2 | | (0,1)2 | |
|f''(c) |
| | = |
| < |
| < |
| | 2! | | 99√(1+c)5 | | 99√(1+c)5 | |
| | (0,1)2 | | 1 | |
< |
| = |
| . |
| | 99√(1+0)5 | | 900 | |
| | 1 | |
Błąd przybliżenia nie przekracza |
| |
| | 900 | |
Dla ilustracji weźmy "komputerowe" przybliżenie
3√1+0,05 ≈ 1,016396 ≈ 1,0164, i nasze
| | x | | 0,05 | |
1 + |
| = 1 + |
| ≈ 1,0166; przybliżenia te różnią się o 0,002., a więc chyba nie |
| | 3 | | 3 | |
rąbnąłem się w oszacowaniu błędu, nawet wyszło, że nasze jest przybliżeniem z nadmiarem
(reszta była ujemna)

, ale Ty to sprawdź.
23 sty 23:48
Gwiazdka: Dziękuję

! Teraz to rozumiem
23 sty 23:50
PW: Ale powiem teraz, że dla x < 0 oszacowanie nie jest takie oczywiste − takie proste zastąpienie
pierwiastka z (1 + c) liczbą 1 nie przejdzie (c jest ujemna), pomyśl; ja muszę już kończyć.
23 sty 23:57
PW: W nocy człowiek staje się mało bystry − zamieniłem (1 + x)−5/3 na (1 + x)−5/9 jak gdyby
nigdy nic. Nie zmieniło to wprawdzie oszacowania, ale jest to ewidentny babol.
A jak oszacować ten ułamek z pierwiastkiem dla c ujemnych już nie myślałem, pewnie trzeba
mianownik oszacować przez 93√0,9)5 = 9·0,93√0,92 itd.
24 sty 19:20