Ułamek algebraiczny
Adam: Witam czy rozwiązał by mi ktoś to zadanie krok po kroku ?
Wychodzi mi inny wynik niż w książce i nie za bardzo wiem co zrobić
| x+2 | | x+3 | | 3x−1 | |
| + |
| − |
| |
| x−2 | | 2−x | | 2−x | |
23 sty 22:07
bezendu:
W drugimi trzecim składniku wyciągnij minus z minownika. Otrzymasz wtedy ten sam mianownik
x−2
23 sty 22:09
Adam: bezendu cześć ok dzięki za podpowiedź ale dlaczego nie mogę wyciągnąć tego minusa w pierwszym
składniku ? jak tak robie to wychodzi mi zły wynik ale nie za bardzo wiem czemu
23 sty 22:13
bezendu:
Możesz tak zrobić ale pewnie źle zmieniasz znaki
23 sty 22:15
Jack: wyciagasz z pierwszego ... :
| −x−2 | | x+3 − (3x−1) | | −x − 2 + x + 3 − 3x + 1 | | −3x +2 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 2−x | | 2−x | | 2−x | | 2−x | |
23 sty 22:16
Mila:
| x+2 | | −(x+3) | | −(3x−1) | |
| + |
| − |
| = |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| x+2−x−3+3x−1 | | 3x−2 | |
| = |
| |
| x−2 | | x−2 | |
x−2≠0
x≠2
23 sty 22:17
Adam: | | −3x+2 | | 3x−2 | |
No właśnie wychodzi mi |
| jak w przykładzie Jacka ale w odpowiedzi mam |
| |
| | 2−x | | x−2 | |
23 sty 22:41
Mila:
I dobrze, teraz tak:
| −(−3x+2) | | 3x−2 | |
| = |
| |
| −(2−x) | | x−2 | |
23 sty 23:45