liczby zespolone
balkd: z2|z|2ź2=27iz
|z|6=27iz
próbuję to robić postacią wykładniczą
r6e0=27ix−27y
i teraz nie wiem co dalej
23 sty 21:50
balkd: proszę o pomoc
23 sty 22:15
balkd:
23 sty 22:53
Mila:
|x+iy|6=27*(xi−y), x,y∊R
Lewa strona jest liczbą rzeczywistą, to
27*(xi−y)∊R dla x=0
Stąd masz równanie:
|iy|6=−27y
23 sty 23:05
Benny: |z|6=27*ei*π/2z
r6*e0=27*ei*π/2*r*eiφ
23 sty 23:09
balkd: czyli kontynuując Twoje rozwiązanie:
|iy|6=y12
czyli y12=−27y
y=√−27(jedenastego stopnia)
tak?
23 sty 23:11
Mila:
|iy|=|y|
|y|6=−27y, y∊R
23 sty 23:17
balkd: Benny, teraz próbuję Twoim sposobem i mam:
r5=27
0=iπ/2+iμ+2kπ
tylko nie pasuje mi tutaj to 'i'
23 sty 23:18
balkd: Takim samym tokiem szedłem Milu, moduł to... no dobra, zapomniałem, ze z modułu x i y są pod
pierwiastkiem..
czyli y5=−27, czy to już jest rozwiązanie?
23 sty 23:20
Benny: Tego "i" nie powinno tam być, porównujesz przecież kąty.
23 sty 23:37
balkd: Mam nadzieję, że już dobrze.
Dziękuję za pomoc
24 sty 01:14