skomplikowane róznicowanie
tomi: Jak bez uzycia kalkulatora policzyc róznice 100 kolejnych liczb natralnych od 100 do 1?
23 sty 20:46
tomi: Dobrze to zrobilem?:
100 − 99 − 98 − 97 − ... − 1 = − ( 100 + 99 + 98 + 97 + ... + 1) = − ( 1 + 2 + 3 + ... + 100)
a to z sumy ciagu arytmetycznego Sn =
(a1+an)n2 wychodzi 5050 i minus przed nawiasem i
wyjdzie − 5050

23 sty 20:51
Janek191:
Źle
23 sty 20:52
Jack: 100 − 99 − 98 − ... − 1 = − ( − 100 + 99 + 98 + ...)
23 sty 20:53
Janek191:
100 − 99 − 98 − 97 − ... − 1 = 100 − ( 1 + 2 + 3 + ... + 97 + 98 + 99) = ...
23 sty 20:53
tomi: aaa tys prowda dzieki
23 sty 20:56