matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ostrosłup
milka:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 15cm, a jego krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.. Oblicz V i Pc.
23 sty 20:15
dero2005:
a = 15
a
√
3
h
p
=
=
2
h
√
3
= tg30
o
=
2
h
p
3
3
h = h
s
2
= h
2
+ (
1
3
h
p
)
2
h
s
=
a
2
√
3
V =
*h =
12
a
2
√
3
3
P
c
=
+
a*h
s
=
4
2
23 sty 20:33
Eta:
a=15
a
√
3
5
√
3
h
p
=3r ⇒ a
√
3
=6r ⇒ r=
=
i 2r= 5
√
3
√
3
6
2
2
H=
√
3
r= .....
3
h
b
=
√
H
2
+r
2
= ......
a
2
√
3
P
p
=
=....
4
1
V=
P
p
*H =.......
3
a*h
b
P
c
=a
2
+3*
=....
2
dokończ obliczenia.........
23 sty 20:37
Eta:
Wrrr ...
23 sty 20:38