wyrażenie ...... ma wartość?
Ewcia: Wyrażenie I6+3√5I − I6−3√5I ma wartość ?
23 sty 20:11
Mila:
6<3√5
|6−3√5|=3√5−6
6+3√5−(3√5−6)=12
23 sty 20:20
Ewcia: Bardzo dziękuję za pomoc.

Nie mogłam rozwiązać tego zadania. Teraz wydaje się proste.
23 sty 20:24
Mila:

Zapamiętaj definicję wartości bezwzględnej liczby.
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0
|5|=5
|−5|=−(−5)=5
23 sty 21:08
Jack: wystarczy pamietac ze wartosc bezwzgledna to odleglosc od zera na osi X
tak samo w lewo jak i w prawo odleglosc o taki sam odcinek jest taka sama, bo odleglosc nigdy
nie jest ujemna...
wiec jak idziesz w lewo (na minusowe jednostki) to odleglosc i tak jest dodatnia...
23 sty 21:11