położenie dwóch okręgów
gemmai: 3.150
Wyznacz współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów ( o ile istnieją). W każdym przypadku
wykonaj rysunek.
d)
| ⎧ | x2 + y2 +8x − 4y + 16 = 0 | |
| ⎩ | x2 + y2 + 2x + 2y − 8 = 0 |
|
23 sty 19:39
Jack:

wszystkie zadania wklejasz? : D
| ⎧ | (x+4)2 − 16 + (y−2)2 − 4 + 16 = 0 | |
| ⎩ | (x+1)2 −1 + (y+1)2 −1 − 8 = 0 |
|
| ⎧ | (x+4)2 + (y−2)2 = 4 <−−−r = 2 | |
| ⎩ | (x+1)2 + (y+1)2 = 10 <−−−r = √10 |
|
Istnieja 2 punkty przeciecia...
23 sty 20:01
Jack:
|r1 − r2| < |S1S2| < r1 + r2
Oblicz odleglosc S1S2
23 sty 20:04
gemmai: bo nad wszystkimi siedziałam i ani jedno mi nie wyszło, ten dział to dla mnie masakra
23 sty 20:26
Jack: albo inaczej...
odejmujemy pierwsze i drugie ze soba
stad
6x − 6y + 24 = 0
x − y = − 4 −>>> y = x+4
teraz mnozymy drugie rownanie razy dwa i dodajemy znowu ze soba...
3x2 + 3y2 + 12x = 0
x2 + y2 + 4x = 0
x2 + (x+4)2 + 4x = 0
rozwiaz to rownanie i znajdz iksy i igreki
23 sty 20:32
Jack: jesli dobrze policzylem...to powinno wyjsc
P1(− 4, 0 )
P2(− 2,2)
23 sty 20:34
gemmai: tak, tak powinno wyjść
dziękuję bardzo!
23 sty 20:40
Janek191:

3.150
x
2 + y
2 + 8 x − 4y + 16 = 0
x
2 + y
2 + 2 x + 2y − 8 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 x − 6 y + 24 = 0 / : 6
x − y + 4 = 0
y = x + 4
wstawiam za y do np. I równania:
x
2 + ( x + 4)
2 + 8 x − 4*( x + 4) + 16 = 0
x
2 + x
2 + 8 x + 16 + 8 x − 4 x − 16 + 16 = 0
2 x
2 + 12 x + 16 = 0 / :2
x
2 + 6 x + 8 = 0
Δ = 36 − 4*1*8 = 4
√Δ = 2
| | − 6 − 2 | |
x = |
| = − 4 lub x = ( − 6 + 2}{2} = − 2 |
| | 2 | |
więc
y = − 4 + 4 = 0 lub y = − 2 + 4 = 2
Odp. A = ( − 4, 0) B = ( − 2, 2)
=========================
23 sty 20:42
gemmai: próbowałam zrobić ten podpunkt tak samo ale udało mi się
| ⎧ | x2 + y2 − 10x − 4y − 7 = 0 | |
| ⎩ | x2 + y2 − 6x − 8y + 24 = 0 |
|
23 sty 20:47
gemmai: *nie udało
23 sty 20:53
Janek191:
Odejmujemy stronami
− 4 x + 4 y − 31 = 0 / : (−4)
x − y + 7,75 = 0
y = x + 7,75
x2 + ( x + 7,75)2 − 10 x − 4*( x + 7,75) − 7 = 0
x2 + x2 + 15,5 x + 60,0625 − 10 x − 4 x − 31 − 7 = 0
2 x2 + 1,5 x + 22,0625 = 0 / * 16
32 x2 + 24 x + 353 = 0
Δ = 576 − 4*31*353 < 0
Brak punktów wspólnych,
23 sty 21:01
Janek191:

Inny sposób:
( x − 5)
2 + ( y − 2)
2 = 6
2
S
1 = ( 5, 2) r
1 = 6
( x − 3)
2 + ( y − 4)
2 = 1
S
2 = ( 3, 4) r
2 = 1
więc
I S
1 S
2I =
√ ( −2)2 + 22 =
√8 = 2
√2 ≈ 2,83
r
1 + r
2 = 6 + 1 = 7
I r
1 − r
2 I = 5 > 2
√2
23 sty 21:12