Janek191:

x
2 + y
2 + 6 x + 2 y + 5 = 0
( x + 3)
2 − 9 + ( y + 1)
2 − 1 + 5 = 0
( x + 3)
2 + ( y + 1)
2 = 5
S = ( − 3, − 1) r =
√5
A = ( − 2, 2)
y = a x + b przechodzi przez A ,więc
2 = − 2a + b ⇒ b = 2 a + 2
y = a x + 2 a + 2
lub
a x − y + 2a + 2 = 0
Odległość tej prostej od S jest równa
√5
I − 3 a − 1*(−1) + 2 a + 2 I | |
| = √5 |
√a2 + 1 | |
I 3 − a I =
√5*
√a2 + 1
3 − a = −
√5*
√a2 + 1 lub 3 − a =
√5*
√a2 + 1
9 − 6a + a
2 = 5 a
2 + 5 lub 9 − 6 a + a
2 = 5 a
2 + 5
4 a
2 + 6 a − 4 = 0 / : 2
2 a
2 + 3 a − 2 = 0
Δ = 9 − 4*2*(−2) = 9 + 16 = 25
√Δ = 5
| − 3 − 5 | | − 3 + 5 | |
a = |
| = − 2 lub a = |
| = 0,5 |
| 4 | | 4 | |
zatem
b = 2*(−2) + 2 = − 2 lub b = 1 + 2 = 3
Odp. y = −2 x − 2 lub y = 0,5 x + 3
=================================