styczna do okręgu
gemmai: 3.135
Napisz równanie kierunkowe stycznych do danego okręgu o i nachylonych do osi OX pod kątem α,
jeśli:
d) O: x2 + y2 +6x +2y + 5 = 0 A(−2,2)
23 sty 19:30
gemmai: źle przepisałam zadanie:
x2 + y2 − 2x + 4y − 3 = 0 α = 135 stopni
23 sty 19:33
Jack:

Rownanie okregu :
(x−1)
2 − 1 + (y+2)
2 − 4 − 3 =0
(x−1)
2 + (y+2)
2 = 8
tg alfa = tg 135 = tg (180−45) = − tg 45 = − 1
twoja prosta ma rownanie y = −x + b
albo mozesz to podstawic do rownania okregu...
albo nwm...graficznie?
23 sty 19:44
Jack: albo z odleglosci od prostej
twoja prosta : x + y − b = 0
odleglosc −> 2
√2
Punkt S(1,−2)
b = ...
23 sty 19:47
gemmai: dziękuję
23 sty 20:14