położenie prostej i okręgu
gemmai: Bardzo bym prosiła o rozwiązanie tych zadań, siedzę nad nimi już kilka godzin i nie mogę ich
zrobić

3. 129
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o, jeśli:
c) o: x
2 + y
2 − 8x + 10y + 33 = 0 l: y = x − 5
d) o: x
2 + y
2 + 8x − 2y +13 = 0 l: y = x
3.130
Wyznacz współrzędne punktów wspólnych (o ile istnieją) prostej l i okręgu o.
c) o: x
2 + y
2 + 6x + 2y = 0 l: x + y = −8
| | 1 | |
d) o: x2 + y2 + 8x + 4y + 19 = 0 l: |
| x + y + 2 = 0 |
| | 2 | |
3.133
Napisz równanie kierunkowe stycznych do danego okręgu o i równoległych do prostej k, jeśli:
c) O: x
2 + y
2 − 2x − 15 = 0 k: y = −3x
23 sty 19:27
mat: A z czym masz dokładnie problem? Czego nie rozumiesz?
23 sty 19:38
Janek191:

3,129 c)
( x − 4)
2 − 16 + ( y + 5)
2 − 25 + 33 = 0
( x − 4)
2 + ( y + 5)
2 = 8
S = ( 4 , − 5) r = 2
√2
l : y = x − 5 lub x − y − 5 = 0
Obliczam odległość prostej od punktu S
| | I 1*4 − 1*(−5) − 5 I | | 4 | |
d = |
| = |
| = 2√2 = r |
| | √12 + (−1)2 | | √2 | |
Okrąg jest styczny do prostej l.
23 sty 19:39
Janek191:
d) II sposób − do równania okręgu wstawiam x za y i obliczam Δ.
Δ > 0 2 punkty wspólne
Δ = 0 1 punkt wspólny
Δ < 0 brak punktów wspólnych
23 sty 19:41
Janek191:
3.130
c) i d) Trzeba rozwiązać układ równań
23 sty 19:43
gemmai: dziękuję

133 ktoś coś?
23 sty 20:09
Janek191:

3.133
23 sty 20:11
Janek191:
Odp.
y = − 3 x + 3 − 4√10
y = − 3 x + 3 + 4√10
23 sty 20:12
Janek191:
( x − 1)
2 + ( y − 0)
2 = 4
2
S = ( 1, 0) r = 4
Prosta równoległa do y = − 3 x to
y = − 3 x + b lub 3 x + y − b = 0
Odległość tej prostej od S jest równa r = 4
więc
| I 3*1 + 1*0 − b I | |
| = 4 |
| √32 + 12 | |
I 3 − b I = 4
√10
3 − b = − 4
√10 lub 3 − b = 4
√10
b = 3 + 4
√10 lub b = 3 − 4
√10
Odp.
y = − 3 x + 3 + 4
√10
y = − 3 x + 3 − 4
√10
=================
23 sty 20:17
Janek191:
S = (x
0, y
0)
Prosta A x + B y + C = 0
Wzór na odległóść punktu S od danej prostej:
| | I A*x0 + B*y0 + C I | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 | |
23 sty 20:19
gemmai: dlaczego A=3 a nie −3? we wzorze na odległość
23 sty 20:21
Janek191:
3 x + y − b = 0
A = 3 B = 1 C = − b
23 sty 20:22
Janek191:
?
23 sty 20:44