matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
ziemniaczek:
Proszę o sprawdzenie całki.
1
x
4
∫(x
3
lnx)dx= || f(x)=lnx f'(x)=
g'(x)=x
3
∫g'(x)=
||
x
4
x
4
1
x
4
x
4
1
x
4
1
=
*lnx − ∫
*
=
*lnx−
∫x
3
=
*lnx−
x
4
4
x
4
4
4
4
4
23 sty 19:13
Janek191:
Policz pochodną otrzymanej funkcji.
23 sty 19:17
ziemniaczek:
1
1
1
1
=x
3
*ln+
x
4
*
−{1}{4}x
3
=x
3
lnx+
x
3
−
x
3
=x
3
lnx
4
x
4
4
23 sty 19:26