matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
ziemniaczek:
Jak poradzić sobię z tą całką? Wychodzi mi cos takiego..
1
∫(x
3
lnx)dx= | f(x)=lnx f'(x)=
x
x
4
g'(x)=x
3
∫g'(x)dx=
4
x
4
1
x
4
=
*lnx − ∫
*
=
4
x
4
1
1
1
|| f(x)=
x
4
f(x)=
x
f'(x)=x
3
g'(x)=
∫g'(x)=lnx||
4
4
x
x
4
1
=
*lnx−(
x
4
*lnx−∫x
3
*lnx)
4
4
23 sty 18:57