Geometria w R3. Równania płaszczyzny i prostej.
Maja: Wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej o równaniu:
x=1+3t, y=2+t, z=−1−2t, t należy do rzeczywistych.
i przechodzącej jednocześnie przez punkt P, który jest punktem przecięcia płaszczyzny x+y−3z=1
oraz osi Ox.
I teraz wiem, że do wyznaczenia wzoru płaszczyzny są potrzebne dwie rzeczy: wektor prostopadły
do tej płasczyzny, oraz punkt leżący na tej płaszczyźnie.
Wektor prosto ustalam ze wzoru równania prostej. Ale skąd wziąć punkt leżący na płaszczyźnie?
Nie wiem czy brak mi wiedzy, czy wyobraźni