potegi.
Pati777: Witam,
czy mógłby ktoś pomoc mi obliczyć ręcznie, nie używając kalkulatora działanie na potęgach typu:
2−0,2, 2−0,3 oraz 2−0,4
Potrzebuję pomoc. bardzo proszę.
23 sty 18:46
Metis:
23 sty 18:47
Mila:
2−0.2 tak ma być?
23 sty 18:48
Pati777: dokładnie tak. przepraszam za zły zapis. Potrafisz mi pomoc?
23 sty 18:54
Mila:
Nic więcej w treści nie ma? Nie podają jakiegoś przybliżenia?
23 sty 19:01
Pati777: mam obliczyć to działanie na potedze.tyle:(
23 sty 19:32
Mila:
Ja tam nie widzę działania tylko 3 pojedyncze potęgi.
| | 1 | | 1 | |
2−310=( |
| )310=( |
| )110 |
| | 2 | | 8 | |
23 sty 20:07
Pati777: taki potegi powinno się obliczyć na kalkulatorze. ale nie możemy miec kalkulatora z dodatkową
funkcją np :(... najlepsze jest to ze w naszych ksiązkach takie potegi są obliczone na
kalkulatorze i wychodz np do pierwszego =0,870...
a tu ręcznie wychodzi liczba pod pierwiastkiem i jak ją obliczyć aby wyszło 0,870...?:( porażka
bardzo dziękuję za pomoc.
25 sty 11:38
Pati777: Witam,
mam pewną funkcję: Q=−2000P+150I+4000
musze obliczyć z tego różniczki.
Prosze o pomoc jak ją obliczyć?
Najpierw trzeba pochodne wyciągnać czyli:
(Q)'P=−2000
(Q)'I=150
a teraz z tego różniczki? Tylko w jaki sposób mam to wyliczyć.
Prosze o pomoc wskazówki
30 sty 15:34