wspolrzedne rombu
shagaru: Punkty A, B, C, i D sa kolejnymi wierzcholkami rombu, ktorego kat ostry jest rowny 45°. Majac
dane wspolrzedne dwoch wierzcholkow A = (0,0) i B = (4,0), wyznacz wspolrzedne pozostalych.
23 sty 18:30
Jack:

ja tu widze 4 mozliwosci....
albo 8 jesli kwadrat ujdzie tez...
23 sty 19:08
Mila:

y=x− prosta tworzy z osią OX kąt 45
0
x
2+y
2=16
Punkt przecięcia okręgu ośrodku (0,0) i r=4 z prostą wyznacza wierzchołek D.
x
2+x
2=16
x
2=8, x>0
x=2
√2
y=2
√2
D=(2
√2,2
√2)
AB
→=[4,0]
D=(2
√2,2
√2)→T
[4,0]⇒C=(4+2
√2,2
√2)
D'=(2
√2,−2
√2
C'=(4+2
√2,−2
√2)
23 sty 19:24
shagaru: AB = 4
AD = AB = 4
1 roz.:
D lezy na y=x
D = (a,b)
a = b
AD = √(a−0)2+(b−0)2 = √a2 + b2 = √a2 + a2 = √2a2
√2a2 = 4
2a2 = 16
a2 = 8
a = 2√2 lub −2√2
D = (2√2,2√2) lub (−2√2,−2√2)
C = (4+2√2,2√2) lun (−2√2+4, −2√2)
zgadza sie?
23 sty 19:24
e: Mila, a to sa wszystkie rozwiazania? Bo moze takze byc y=−x
23 sty 19:26
Mila:
y=−x jest uwzględnione− Romb: ABC'D'.
23 sty 20:01