Liczba (p{9} + p{6} + p{4})(p{3}-p{2}) jest
Michał: Liczba(wszystkie pierwiastki są 3 stopnia) (√9 + √6 + √4)(√3−√2) jest równa:
A.4
B.3
C.2
D.1
23 sty 18:24
Michał: Prosze o pomoc, wiem że moge coś zrobić z tymi liczbami pod pierwiastkiem np. √9 = √3*3 ale
dalej nie mam pojęcia
23 sty 18:28
Mila:
(3√9+3√6+3√4)*(3√3−3√2)=
=3√32+3√3*2+3√22)*(3√3−3√2)=(3√3)3−(3√2)3=3−2=1
Z wzoru:
a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
a=3√3
b=3√2
23 sty 18:30
Michał: Dzięki
23 sty 18:30
Eta:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)
(3√3−3√2)(3√32+3√3*2+3√22)=(3√3−3√2)(3√9+3√6+3√4)=
=(3√3)3−(3√2)3= 3−2 =1
23 sty 18:35
Eta:
Jak mnie to wkurza ( na darmo pisałam )
Jakub powinien coś z tym zrobić !
23 sty 18:36
Mila:
23 sty 18:39
Jack: szczescie ze ja nie pisalem
23 sty 18:49
Mila:
Dlaczego ? Jack?
23 sty 19:03