Potęgowanie - zespolone
motzny: 2 120 (−cos 34 120pi + sin 34 120pi)
Pierwotnie wygląda to tak : (−√2 + √2i)120
Ps/ To jest 2 do potęgi 120, tylko dziwnie tutaj na forum wygląd zmienia.
Jak to rozbić, w wyniku ma wyjść 1.
23 sty 17:55
Janek191:
( −√2 + √2 i)120 = (( −√2 + √2 i)2}60 = (2 − 4 i − 2)60 =
= ( − 4 i)60 = (−4)60*(i60) = 2120*( −1)30 = 2120*1 = 2120
23 sty 18:00
motzny: Up@, a dlaczego pominąłeś cos i sin?
23 sty 18:04
Janek191:
Nie korzystałem z postaci trygonometrycznej
23 sty 18:06
Mila:
Tam jest:
| | 3 | | 3 | |
2120*[−cos( |
| *120π)+i sin( |
| *120π)] = |
| | 4 | | 4 | |
?
Może zapisz zadanie "od początku":
23 sty 18:26
motzny: (−√2 + √2i)120 <−−− cały nawias do potęgi 120
23 sty 23:13
Mila:
To zrób tak, jak
Janek.
Postać trygonometryczną masz błędną.
| | 3π | | 3π | |
z120=2120*(cos( |
| *120)+i sin( |
| *120) )= |
| | 4 | | 4 | |
=2
120*(cos(90π)+i sin (90π) )=
=2
120*(cos(45*2π)+i sin (45*2π) )=
=2
120*(1+0)=2
120
23 sty 23:26
motzny: A czy Ty Mila, rozbiłaś trygonometryczną na 2, że wyszło Ci cos i sin po 45 czy jak? Bo nie
rozumiem zasady działania tego momentu w 2 linijce od dołu.
24 sty 00:48
Janek191:

z = −
√2 +
√2 i
więc
I z I =
√( −√2)2 + (√2])2 = 2
| | − √2 | | √2 | |
cos φ = |
| sin φ = |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | π | | π | | 3 | |
φ = 90o + 45o = |
| + |
| = |
| π |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
z = 2*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
oraz
| | 3 | | 3 | |
z120 = 2120*( cos ( |
| π*120 )+ i sin ( |
| π* 120 ) ) = |
| | 4 | | 4 | |
= 2
120*( cos 90π + i sin 90π ) = 2
120*( cos 45*2π + i sin 45*2π) =
= 2
120*( cos 2π + i sin 2π) = 2
120*( cos 0 + i sin 0 ) =
= 2
120*( 1 + i *0) = 2
120
24 sty 09:32