ile wody
sonia: ile wody zuzyjemy na przygotowanie 60 kulek lodu o srednicy 3cm? (pomijamy zmiany objetosci
przy zamarzaniu).
17 gru 21:17
jaszczur: v=43π*R3
czyli 60 kulek objętość będzie wynosić 60*43π*R3
jeszcze żeby było łatwiej później zamieńmy 3 cm na dm bo dm3=1l
V60=60*43π*R3=80π*0,027=2,16π[dm3]=2,16πl
17 gru 22:46
nanek: | | 3x | |
V1 = |
| * pi * R2 <−− Objętość jednej kulki
|
| | 4 | |
| | 3 | |
V60 = 60 * |
| * pi * 32) <−− Objętość 60 jkulek
|
| | 4 | |
V
60 = 135 * 3 * pi
V
60 = 405 * pi
17 gru 22:46
nanek: sorki moja pomyłka

no tak samo tylko we wzorze zrobiłem błąd ma być R
3
17 gru 22:47