23 sty 17:22
rakiy: Przez tą macierz przy X mnożysz lewostronnie, czyli z prawej strony ona będzie po lewej tamtej
macierzy, rozumiesz mam nadzieje
23 sty 17:29
Nie umiem macierzy: czyli
[macierz1]*X = [macierz2]
X = [macierz1]
−1 * [macierz2]
tak? bo szczerze średnio zrozumiałem
23 sty 17:32
rakiy: dokładnie tak
23 sty 17:34
Nie umiem macierzy: | | 1 | |
jeszcze pytanie gdzie wstawić tą |
| .... |
| | 5 | |
Bo coś nie wychodzi
[macierz1]*X = [macierz2]
X = [macierz1]−1 * [macierz2]
wyznacznik Macierzy1 to −5
| | 1 | |
X= − |
| *[macierz1]−1*[macierz2] |
| | 5 | |
| | 1 | |
najpierw mnożę macierze, a dopiero potem przez |
| ? Zrobiłem tak i źle. |
| | 5 | |
23 sty 17:39
23 sty 17:46
rakiy: każdy element macierzy przemnażasz przez te 1/5
23 sty 17:49
Nie umiem macierzy: ale jest jakaś kolejność? zobacz zdjęcie
jest coś źle bo jeśli w tej ostatniej linijce przemnożę przez −1/5 to wychodzi zły wynik
23 sty 17:50
rakiy: wynik wychodzi dobry, nie ma znaczenia czy przez te 1/5 pomnożysz na początku czy na końcu,
byle żebyś mnożył dobrą macierz
23 sty 17:53
rakiy: kolejnośc ma znaczenie tylko przy macierzach
23 sty 17:55
bimo:
Dlaczego sądzisz, że jest źle?
23 sty 18:07