Trygo
Panic: Sin5x +sinx =0
Trzeba rozwiazać w przedziale domkniętym od 0 do π
23 sty 16:11
Jerzy:
⇔ sin5x = − sinx ⇔ sin5x = sin(−x)
23 sty 16:13
Eta:
23 sty 16:13
Jerzy:
5x = − x + 2kπ lub 5x = (π + x) + 2kπ .. i szukaj w podanym przedziale
23 sty 16:14
Jack: Sin 5x = − sin x
Sin 5x = sin (−x)
5x = −x + 2kπ Lub 5x = π + x + 2kπ , gdzie k∊C
Rozwiaz rownania i podstaw k tak aby bylo w od 0 do pi
23 sty 16:14
Jack: Aj...za wolno pisze
23 sty 16:15
Panic: Wyszlo mi 0, 1/3π, 2/3π, π, π/4 i 3π/4
Ktoś może sprawdzić?
23 sty 16:16
Eta:
Jacuś ( miło mi,że "nauka nie poszła w las"
23 sty 16:16
Panic: Oj ja ze wzoru na sume sinusów zrobiłam
I wyszlo mi sin3x * cos2x=0
Zle?
23 sty 16:18
Jack: Zgadza sie − Panic
23 sty 16:18
Panic: A nie, dokladnie to samo
Dziekuje
23 sty 16:20
23 sty 16:24
Panic: Nie za bardzo wiem kiedy moge minusa wsadzić do środka, na dodatek z tym cosinusem zawsze jest
jakos inaczej, dlatego wybram dorgę na około, taką rozumiem
23 sty 16:28
Jack:

wszystko procz sinusa jest
− (sin x /tg x /ctg x) = (sin / tg / ctg) (−x)
a cosinus
cos (−x) = cos x <−−funkcja parzysta, czy jakos tak to sie nzywalo...o to chodzi ze cosinus
jest jakby odbiciem lustrzanym na zerze, w sensie to samo po lewej i po prawej stronie jest
23 sty 16:31
Jack: wszystko procz cosinusa jest...* mialem napisac : D
23 sty 16:32
Panic: A jak zamnieć −cosx? Trzeba π dodać?
23 sty 16:35
Metis:
23 sty 16:37
Metis: Funkcja cosinus jest parzysta, tzn., że:
cos(−x)=cosx
Wykres jest symetryczny względem osi OY.
Funkcja sinus jest nieparzysta, tzn., że:
sin(−x)=−sinx
Wykres jest symetryczny względem początku układu współrzędnych.
Podobna własność zachodzi dla funkcji tg i ctg.
23 sty 16:44
Jack: nwm czy znasz wzory redukcyjne czy tez nie, ale jak je poznasz to sie dowiesz, ze
cos (180 − x) = − cos x
czyli wlasciwie cos (π − x) = − cos x
23 sty 16:45
Panic: Ok dzieki za wytłumaczenie
23 sty 17:02