POMOCY
Patrycjaa: jeden z boków prostokąta jest o 3 cm dłuższy a drugi o 1 dm krótszy od boku pewnego kwadratu.
Pole prostok, jest o 170cm2 mniejsze od pola kwadratu. Obl. obwod prostokąta.
17 gru 21:07
jaszczur: pomagam
17 gru 21:11
Patrycjaa: ok
17 gru 21:13
jaszczur: boki kwadratu to a
prostokąta zatem to: a−10 i a+3
Pk=a2
Pp=a2−170
czyli mamy: a2−170=(a+3)(a−10)
a2−170=a2−7a−30
7a=140
a=20
więc a+3=23 i a−10=10
Obw zatem = 23+23+10+10=66
17 gru 21:14
Patrycjaa: łooo.... dzięki wielkie!
17 gru 21:16
jaszczur: proszę

nie ma za co
17 gru 21:19