Granica ciągu
777: Witam! Potrzebuje pomocy przy rozwiązaniu następującego zadania:
Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym (1+4/n)n.
Wiem, że należy skorzystać ze wzoru lim (1+1/n)n=e.
Tyle, że w przykładzie w liczniku jest 4 a nie 1, i nie wiem co z tą czwórką zrobić.
Proszę o pomoc.
23 sty 16:06
Jerzy:
= e4
23 sty 16:10
23 sty 16:11
Jerzy:
oj
Eta,
Eta ...
23 sty 16:12
777: | | 4 | | a | |
(1+ |
| )n − więc tu chyba nie pasuje wzór (a+ |
| )n=ea |
| | n | | n | |
23 sty 16:16
Kacper:
Trochę literówek
23 sty 16:16
Janek191:
| | a | |
(1 + |
| )n → ea ,gdy n → ∞ |
| | n | |
23 sty 16:17
23 sty 16:18
777: Janek191 − dziękuję bardzo
23 sty 16:18
Eta:
| | a | |
Litreówka  Miało być: ( 1+ |
| )n to g= ea |
| | n | |
@
J .... chyba nie wątpisz,że to wiem już od ponad .................
23 sty 16:19