matematykaszkolna.pl
. Nie umiem macierzy: Co zrobić z lewą stroną? X[macierz] + X = ................. X([macierz] + 1) ? co w takim razie z 1? to jest macierz jednostkowa?
23 sty 15:52
Nie umiem macierzy: ?
23 sty 16:08
Adam: Tak. Masz wtedy X([macierz]+[macierz jednostkowa])
23 sty 16:10
Nie umiem macierzy: Adam, wrzucę zaraz tutaj zdjęcie jednego zadania, które zrobiłem źle Byłbyś tak miły i spojrzałbyś na to?
23 sty 16:18
Nie umiem macierzy: http://oi67.tinypic.com/33naz5c.jpg Nie chciało mi się przepisywać do końca, ale wiem, że już na tym etapie jest jakiś błąd.
23 sty 16:19
Adam: Ok
Adam: Kurcze, napisałeś posta równo ze mną. Już patrzę.
Adam: Zauważ, że przy macierzy masz znak X z jej prawej strony, a po wyciągnięciu za nawias znajduje się on u Ciebie po lewej stronie. Ma to wpływ na to czy mnożysz macierz lewo czy prawostronnie.
23 sty 16:32
Nie umiem macierzy: czyli chodzi tylko o to, żeby w ostatniej linijce X był za macierzą, a nie przed? Jaka jest różnica potem w liczeniu go? 'Normalnie' byłoby macierz po prawej stronie pomnozyc przez odwróconą macierz przy X.
23 sty 16:38
Adam: Co ja w ogóle gadam, umysł nie ten. U Ciebie to nie ma miejsca, bo do macierzy jednostkowej musisz mieć np. 3X a nie samo 3. Także ten sposób rozwiązania jest zły.
23 sty 16:41
Nie umiem macierzy: To już nie wiem jak... Mam jeden X z macierzą po jednej stronie, i drugi X bez macierzy po drugiej, jak to niby rozwiązać?
23 sty 16:43
Adam: Wiesz jaki wynik powinien wyjść?
23 sty 16:45
Nie umiem macierzy: macierz 2x2 1 −2 −8/7 7
23 sty 16:46
Nie umiem macierzy: Tam prawdopodobnie ma być ta jednostkowa, nie ma innej opcji. undefined
23 sty 16:51